Fascisten

Jag skriver och korrekturläser och skriver och korrekturläser. När jag läser texter utanför jobbet blir jag ibland mycket kritisk. Inte med vilje men jag har liksom snöat in på några saker som jag alltid hakar upp mig på. Sådant som jag inser att många inte vet för att de inte jobbar med text. När det gäller anmärkningar på text är det mycket som handlar om tycke och smak. Man kan i princip hålla på och bearbeta text i all evighet om man bad en person och sen en annan och så ytterligare en att titta på texten. Formuleringar kan man hålla på med precis hur länge som helst. Några formuleringar bör man akta sig för, så som att börja en mening med och eller men. Men, det beror förstås också på vilket sammanhang det gäller. I skönlitterära texter och blogginlägg kan man få göra lite som man vill tycker jag. Sitter man med en akademisk text är det andra normer som gäller.

Men så finns det vissa grejer som ska vara på ett visst sätt, alltid.

Jag har främst hakat upp mig på två saker: procenttecken och tankstreck. Min kollega har till och med antytt att jag är något av en tankstrecksfascist. (Här kan jag ju passa på att upplysa om att det heter tankstreck, inte tankestreck.)

Så här skriver man procenttecken: 50 %. Det vill säga, med ett mellanslag mellan siffra och tecken, thank you very much.

Om jag vill skriva mellan femtio och sextio procent gör jag det med tankstreck på följande vis: 50–60 %. Alltså, med ett tankstreck utan mellanslag. Detta syns dock sällan på webben, vilket gäller även här. På webben kanske det inte finns möjlighet att skriva ut tankstreck och då kan man använda bindestreck. Men app app app, då gäller inte samma sak med mellanslag! Då ska det nämligen se ut såhär: 50 – 60 %. Med mellanslag. Varför det är så? Ja det vet väl inte jag, men det står så i bibeln. Alltså, Svenska skrivregler.

När dessa två saker inte görs på rätt sätt ser jag det direkt. Blicken sugs till dem. Och det sticker i ögonen på mig. Andra saker glömmer jag gång på gång och då bläddrar jag i Svenska skrivregler eller i Språkriktighetsboken. Som jag älskar dessa böcker! Vi fastnar väl för olika saker. Det finns som sagt alltid något att anmärka på (när är en text egentligen färdig?) och en del skulle säkert kunna hitta något att anmärka på i detta blogginlägg. Jag skriver förvisso aldrig procenttecken utan mellanslag före, inte heller bindestreck mellan siffror, men alla är vi ju mänskliga.

2 tankar på “Fascisten

  1. Själv klarar jag inte av när folk använder ordet mellan och sen tankstreck, till exempel ”mellan 50-60 %”. Det betyder ju bokstavligen ”mellan femtio till sextio procent” och är grammatiskt fel på alla håll och kanter! Får mig att vilja operera bort mina ögon…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s